Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археолози откриха ранновизантийска базилика в подножието на крепостта "Царевец“

проф. Хитко Вачев
Снимка: Катя Чорова

Ранновизантийска базилика в подножието на крепостта "Царевец“ откриха археолози от Регионалния исторически музей във Велико Търново.

Според писмените извори през Средновековието в Търновград е имало три манастира, посветени на Света Богородица, закрилницата на столицата. През есента на 2014 г. археолозите намериха под "Царевец“ църквата на един от тези манастири – "Успение на Света Богородица“. Проучванията сочат, че храмът е вдигнат по времето на Иван Асен II, а после е разрушен и е изграден отново при царуването на Иван Александър.

Анализирахме находките от намерените в притвора на църквата богати погребения, съобщи проф. Хитко Вачев:

Беше разкрита една зидана гробница. В гроба беше погребана възрастна дама със златните си накити, но особен интерес предстанвлява това, че тя е била погребана със седем вида дрехи. За първи път в гроб от Средновековието се открива кадифе. Самите дрехи са бирли изработени от златосърмен текстил. В другия гроб е погребан мъж, доста висок и на дясното му ухо  е поставена златна обица. Анализът на всичко това сочи, че по този начин са били погребвани висшите български военноначалници, но най-интересно се оказа погребението на висш духовник. Това, което беше разкрито - става дума за една тухла, поставена под главата - това е така наречената възглавница и върху тази тухла е изписанп осемредов надпис, върху който се установи, че са изписани стихове от Евангелието на Йоан. По този начин са се погребвали висшите духовници.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Катя Чорова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна