Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гасенето на пожара между гълъбовските села Мъдрец и Главан е затруднено

Все още не е отменено бедственото положение в Тополовград

Снимка: БТА


Затруднено е гасенето на пожара между гълъбовските села Мъдрец и Главан. С тежка техника от мини "Марица-изток“ е направена просека, за да се ограничи разпространението на огъня, който вече унищожи над 2000 дка площ, включително и широколистна гора в Сакар планина.

Няма опасност за населените места и бедственото положение в Община Гълъбово вече е отменено. Михаил Михов от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност“ в Стара Загора съобщи, че се е палил насрещен огън, с който е трябвало да се затвори окончателно огнището на пожара, но бурните ветрове са раздухали няколко метровия огнени ивици, които са стреснали населението в Главан. В селото помислиха, че стихията се връща отново към къщите им. Михаил Михов успокои, че няма опасност за населените места и за хората. Огънят се контролира, за да не се обърне фронтът отново към селото. Заместник-кметът на община Гълъбово Димитър Василев също подчерта, че се палят под контрол сухи треви в близост до селото, за да се избегне риска от нов пожар. Седем екипа на различни пожарни дирекции, включително от Стара Загора, София и Бургас, продължават борбата с огнената стихия край Главан. Тази сутрин към спасителните екипи се присъединиха и 30 военнослужещи от поделението в Стара Загора. Помагат и екипи на горското стопанствои доброволци. Теренът, който гори в Сакар планина, е силно пресечен, което затруднява работата по овладяване на пожара. Пожарникарите все пак прогнозират, че в светлата част на денонощието ще успеят да локализират огъня. Със сигурност обаче ще останат дежурни екипи, които да контролират ситуацията и през нощта.


Все още не е отменено бедственото положение в Тополовград заради големия горски пожар, възникнал преди четири дни. Няма опасност за неселението, но  продължава гасенето на огнища във вътрешността на засегнатия район. Това е вторият опустошителен пожар в Сакар планина за две седмици. Досега са изгорели общо 70 хиляди декара площи.

Опустошителният пожар в Сакар планина премина на площ от 12 000 декара. Изпепелени са 9000 декара иглолистни и широколистни гори. Огнената стихия е овладяна и е под контрол, съобщи директорът на противопожарната служба в Хасково Николай Вълчев:

На този етап приемаме, че пожарът на територията на Община Тополовград и Харманли е локализиран. Остават много екипи на място, които ще патрулират мястото на пожара, но няма да бъде отменено бедственото положение тази вечер.

Заместник-кметът на Тополовград Наско Стоянов съобщи:

Предвид това, че има вътрешни огнища, които все още тлеят, бедственото положение ще бъде отменено утре сутринта.

Води се разследване за причините за пожара. Срещу заподозрените фермер и двама работници все още няма повдигнато обвинение.

Пожар унищожи 10 декара гори между кърджалийските села Стражевци и Кокошане. Огънят вече е локализиран.

Изпратени са два екипа на пожарната в Кърджали след получения сигнал рано тази сутрин. В момента се разчистват пораженията от огъня, като се уточнява дали е засегната борова гора или само горска постеля. От Противопожарната служба припомниха, че Кърджали е сред рисковите райони за пожари през лятото и в 90 на сто от случаите причината е човешка небрежност. Последният пожар беше в края на юли и той изпепели над 2000 декара гора край Ардино. Това е и най-големият пожар в района за последните години.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна