Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без стрес след края на ваканцията - променете нагласата си

Снимка: healthyme.bg
Първите няколко дни след края на лятната отпуска обикновено са тежки за много хора. Според психолозите това се дължи на множество фактори, сред които е стресът на работното място, началото на нови отговорни проекти, рязката смяна на обстановката и лошата ни лична нагласа.
Понякога тези неприятни състояния могат да се задълбочат и да се стигне до „депресия“, но в никакъв случай не трябва да взимаме леките неразположения като симптоми на този вид психологически заболяване. Възможно е така сами да влошим състоянието си като отдадем на меланхолията си твърде голямо значение.
От значение ли е продължителността на почивката за по-бързата ни адаптация след това? Всеки човек е различен и организмът му почива по различен начин – за някои са нужни три дни, а за дреги – месец. Но важно е всеки сам да намери за себе си и да открие от колко време има нужда както за възстановяване, така и за адаптация.
Потърсихме съветите на доц. Маргарита Бакрачева, психолог от Института за изследване на населението и човека към Българската академия на науките. Попитахме я как тя самата ще подреди задачите си през първата седмица и дали е необходима специална подготовка преди започване на работния цикъл.
Тя е категорична, че не трябва напълно да забравяме ваканционното си настроение, напротив – добре е да си припомняме за него чрез снимки и разкази за преживяното. По този начин извикваме в съзнанието си отново приятните емоции.
Почивните дни през месец септември са чудесен начин за плавно навлизане в дълбоките води на професионалния ни живот и именно тогава можем да преживеем последните си летни приключения.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени