Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Достойно есть” – за фестивала на православна музика в Поморие 2016, на 9 септември от 19.30 часа

БНР Новини
Снимка: Илко Илиев

Ако ви се иска да прекарате една тиха вечер, ако ви се иска да се почувствате като в храм – това е вашето време! В Музикалната вечер ще ви отведем на Международния фестивал на православната музика „Св. Богородица – Достойно есть” в град Поморие (10 - 14 юни 2016 г.). Той се провежда от 13 години около един от Богородичните празници, посветен на чудотворната икона от българската килия на Света Гора в Атон и на песнопението „Достойно ест“, възпяващо Божията майка в светата Литургия. Организаторите са: Община Поморие, Сливенската митрополия и настоятелството на храм „Рождество на Пресвета Богородица”.
Тази година международното участие бе по-скромно (8 концерта с участието на 12 хора и вокални формации от България, Русия, Украйна и Румъния), но не множествеността на присъствието задава мащабите на фестивала, а огромната духовна енергия, която се завихря и витае във фестивалните дни. За онези, които вярват в Божественото присъствие и в закрилата на светиите (и особено на Божията майка) е силно усещането за струяща благодат, която певците молитвено просят в песнопенията. Музикални късове от преживяното съкровение ще ви предложим с документални записи от концертите.
В предаването ще пресечем и няколко „погледа” към фестивала на диригентите Йорданка Панчева-Туджарова, Весела Гелева, Анна Грушевая, Момчил Томов, Весела Пастърмаджиева, Ватиле Русу, Татяна Оганян, (но в ролята на гост-слушател), на псалтикийния певец Николай Матрачийски и Н.В.Пр. Сливенският митрополит Йоаникий.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени