Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Движение 21" и НДСВ издигнаха за кандидат-президент Татяна Дончева

Дончева: Противник са ни безобразията в България, а не другите кандидати

| обновено на 08.09.16 в 14:33
Снимка: Движение 21

"Движение 21" и НДСВ издигнаха за кандидат-президент Татяна Дончева. Кандидатът на двете формации за вицепрезидент е Минчо Спасов.

Дончева заяви, че България има нужда от проверени водачи, а не от нови импровизации, и открои като важни реформите в областта на правосъдието, образованието и армията.

Дончева и Спасов заявиха, че не обслужват чужди интереси и не са дежурни участници в управленски схеми.
Не сме кандидати, посочени от партийни лидери. Това е двойка на каузата и нашият противник не са другите кандидати. Нашият противник са безобразията в държавата, България има нужда от проверени водачи, а не от нови поредни импровизации.

Дончева предлага президентът да поема отговорност за назначаването и уволнението на главния прокурор.

Има сериозен проблем със съдебната система. Смятаме, че отвързването на възела трябва да започне от прокуратурата и че този начин на назначаване на главния прокурор е подходящ, защото ще означава отговорност на един човек, който хората избират.Така президентът носи отговорност за държавното обвинение. Това в никакъв случай няма да наруши разделението на властите.

Освен реформата в правосъдието кандидатът за вицепрезидент Минчо Спасов посочи като важни:

Реформата в образованието. Ще се наложи да говорим и за реформите в армията.

Кандидатпрезидентската двойка предлага държавата да въведе социален минимум.
Социалният минимум за всеки гражданин трябва да включва минималния доход, който би трябвало той да получи, за да води един приличен и сносен живот и един пакет от социални и здравни услуги.

В предаването "12+4" Татяна Дончева заяви:

В професионален план хората, които бих предпочела за вицепрезиденти, се оказаха от НДСВ. Минчо Спасов познавам като много принципен и честен човек, това за мен също е водещо, когато тръгваме в една кампания, за да разчистваме политическото морално и икономическо наследство на прехода.

Мисля, че в НДСВ има много сериозен кадрови потеницал, който би се вписал без особен конфликт във възгледите на "Движение 21", и в структурите, с една нормална работа между активистите на двете партии, което би довело до един много приличен резултат.

Да се декларира, че ще водим балансирана политика е несериозно. Това е едно клише, което нищо не казва. Ясно ни е, че от нас ще се изисква да се формулират позиции, да се прокарат в свят на разнопосочни интереси на великите сили, да се удържа натискът на тези сили, да се печелят приятели на България, да се позиционира тя по най-добрия начин. Мисля, че това с представител на НДСВ и с дипломатическия капацитет на много хора, които гравитираха по време на управлението на НДСВ, е много по-лесно постижимо.

Ние няма да обслужваме никакви лобита, няма да участваме в управленски схеми, няма да обслужваме съсловия и партийни лидери. Противник са ни беозбразията в България, а не другите кандидати, подчерта Татяна Дончева.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна