Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутати настояват за изслушвания заради отстранен одитор

Румен Гечев
Снимка: БГНЕС

Депутати от различни парламентарни групи настояват за изслушвания заради отстраняването на един от одиторите, които проверяват оценките на застрахователните и пенсионните дружества. В петък Комисията за финансов надзор обяви, че една от компаниите е фалшифицирала документи и затова е отстранена от тестовете.

Очаква се бюджетната комисия в парламента да обсъди случая.

Отстраняването на консултанта, който работи за най-много застрахователни и пенсионни дружества за стрес тестовете в системата, е скандално, заяви пред "Хоризонт" Румен Гечев от "БСП лява България":

Ще искаме информация от новото ръководство. Предполагам, че имат сериозно основание, но ако са дали документи с невярно съдържание, те трябва да бъдат подведени под съдебна отговорност.

Отстраненият от Комисията за финансов надзор одитор е извършил стрес теста на една от банките:

Юристите трябва да кажат, но за всеки човек, нормално мислещ, е ясно, че ако се окаже, че те са излъгали и са дали документи с невярно съдържание, както твърди Комисията, естествено е, че на ново трябва да се направи проверката.

Пред "Хоризонт" Мартин Димитров от Реформаторския блок бе категоричен:

Задължително трябва да има изслушване на бюджетната комисия.

Отстраняването на консултанта на 15 застрахователни и 3 пенсионни компании със сигурност ще затрудни оценяването им, а може и да го забави, смятат депутати. Оценките в небанковия сектор трябва да са готови през декември.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна