Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За живота на 50-те жители на малкото село Пъдарино

Снимка: БГНЕС
Село Пъдарино е съвсем малко населено място, което се намира в Котленския проход на Стара планина, на 18 км от общинския си център град Омуртаг, област Търговище. Около 40 чешми са изградени в землището, а това е присъщо на представителите на турския етнос, който е преобладаващ и тук, и в околните села - Остра могила, Зелена морава и Първан. В момента жителите на селото са около 50.

Хората се препитават с животновъдство, овощарство. Имаме сливови градини, черешови градини, ягоди... 20-30 души са земеделски производители, разказва кметът на селото Ридван Сюлейманов.Снимка

Тютюн вече никой не гледа в Пъдарино, заради ниското заплащане. Препитание някои от жителите са намерили в завод "Шишеджам" в Търговище, на 50 км разстояние, други пък в Омуртаг, докъдето има три пъти дневно обществен транспорт. Има и такива, които са намерили варианта си за изхранване в селото – чрез сезонна работа, в малкото си стопанство.

За някои от жителите на Пъдарино лошото е друго – че ако селото е наброявало 800-900 души, днес то е два пъти по-малобройно, а основата причина да е така се крие в безработицата.

Какво разказват жителите на селото - чуйте в репортажа на Румен Стоичков от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна