Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Водеща тема в американските вестници е поредният пети ядрен опит на Северна Корея, който предизвика тревожните реакции на ръководителите на Южна Корея и Япония. "Ню Йорк таймс" отбелязва, че Пекин е най-големият финансов благодетел и политически съюзник на Пхенян. Едно от най-големите опасения на Китай е рухване на режима в Пхенян, което би довело до обединение на Корейския полуостров при договор със Съединените щати. По тази причина, твърдят анализатори, Китай толерира напредъка на Ким Чен Ун към сдобиване с ядрено оръжие, допълва още "Ню Йорк таймс".

Дейвид Стелини от Европейската народна партия коментира пред руския вестник “Независимая газета“, че "в момента се работи по въпроса за въвеждане на механизъм, с който всяка страна да може да получи отмяна на визите с Евросъюза. Това означава страните на база на индивидуални условия да имат право да сключат споразумение за безвизов режим за срок до шест месеца. Документът обаче съдържа и редица изисквания, при нарушаването на които режимът на свободно придвижване може да бъде отменен“, казва още Дейвид Стелини пред “Независимая газета“.

Отстраняването от длъжност на над 11 хиляди турски учители заради връзки с обявената за незаконна в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК) е сред водещите теми в печата на южната ни съседка.

Чистката, която започна в държавния сектор след опита за преврат, засяга не само поддръжниците на Фетхуллахистката терористична организация, която се смята, че стои зад пуча на 15 юли, но и други терористични групировки. Сред уволнените учители има такива, които директно са насърчавали учениците към бунт срещу турската държава, пише проправителственият вестник "Тюркие".

Друго проправителствено издание "Сабах" посочва, че броят на учителите, които ще бъдат отстранени от длъжност заради връзки с ПКК, ще достигне 14 хиляди души.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени