Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любен Панов: Промените в Закона за юридическите лица с нестопанска цел са много добри

Снимка: БГНЕС


Приетите промени в Закона за юридическите лица с нестопанска цел са много добри и са резултат от дългогодишни усилия. Това коментира в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Любен Панов от Български център за нестопанско право. Народните представители приеха в четвъртък на второ четене промените в Закона, с което прехвърлиха регистрацията им от окръжните съдилища на Агенцията по вписванията към министъра на правосъдието. Прие се и създаването на Съвет за развитие на гражданското общество към Министерски съвет с цел разработване и провеждане на политики за подкрепа на развитието на гражданското общество.

Трите основни цели на тази инициатива са постигнати напълно, каза още Любен Панов. Регистрацията на неправителствените организации ще се прехвърли от съда на Агенцията по вписвания. Вярно е, че ще стане чак след 1-ви януари 2018 г., но от друга страна има техническо време, в което Агенцията по вписвания ще трябва да се подготви.

Относно създаването на Съвет за развитие на гражданското общество, Любен Панов коментира:

Ние имахме по-различна визия за състава на Съвета, който в момента се състои почти изцяло само от неправителствени организации. Ние искахме там да има представители на политическо ниво, за да се получи по-добър диалог. Но в момента вицепремиер ще председателства Съвета и няма забрана в него да участват и други представители на държавата.

Съветът за развитие на гражданското общество трябва да предлага към кои неправителствени организации да отиват част от парите, които ще бъдат предивдени в бюджета за неправителствения сектор:

Съветът ще приеме правила, по които ще се избират организациите, ще организира процедурата и ще предлага на МС кои организации да получат финансиране на базата на тази процедура, публично, на конкурсен принцип. Общо взето МС просто трябва да одобри списъка, добави Панов.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна