Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акад. Воденичаров: Политическите партии не са ми предлагали подкрепа за президнетските избори

Снимка: БГНЕС

Концепцията за Национална доктрина в никакъв случай не трябва да се смята за начало на предизборната ми кампания. Документът не е подготвен във вид като платформа за президентски избори. Това каза за предаването "12+4" по "Хоризонт" акад. Стефан Воденичаров, издигнат от инициативен комитет за кандидат-президент. Той допълни, че засега не е бил търсен от политически партии във връзка с номинацията.

Това, което в момента се случва около нас и в Европа, буди безпокойство и напрежение, което непрекъснато ескалира. Аз си мисля, че никой отвън безкористно не би дошъл да ни помогне, а изходът е да разчитаме сами на себе си.

През последните 23-24 години непрекъснато се лутаме, не знаем какво да защитаваме или пък като сме тръгнали към нещо, не знаем как да го постигнем. Всъщност, от отдавна има нужда от една национална доктрина. Този материал, който сме подготвили с група колеги и съмишленици, всъщност е една платформа, която е отворена за всички, които биха искали нещо да добавят, и след една голяма дискусия това да стане един документ, и който през следващите 25-30 години поеме отговорността да управлява държавата, да знае каква е крайната посока и целта, а дали ще го направи отляво или отдясно – това вече ще бъде негов избор.

Предвиждаме издаването на една книжка с този документ. Ще направим възможно да бъде представена на всички политически партии, на държавници. Идеята ни е по всяка отделна глава да почнем да правим кръгли маси и да поканим хората, които имат интерес към тази дискусия.

Интервюто на Снежана Иванова с акад. Стефан Воденичаров можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна