Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Кандидатурата за вицепрезидент ще бъде обявена в събота

Партията –държава метастазира институциите

ген. Румен Радев
Снимка: БТА

Не гледам на изборите като на монтаж от партии или коалиции. За мен важен е диалогът с хората, доверието на хората. Нямам притеснение да бъда разпознат не само от избирателите на БСП.
 

Това, което стана – този развод между АБВ и БСП, не беше най-доброто, но гледаме напред. Това каза за предаването "12+4" по "Хоризонт" кандидатът на БСП за президент о.р. ген. Румен Радев, който вече започна обиколката си в страната. Ситуацията е различна от показваното в репортажите, категоричен е той:

Семействата са разделени, защото тук няма работа. Доходите са ниски. В провинцията хората живеят без адекватни здравни грижи, бизнесът е притиснат от администрацията, а ако добавим престъпността и липсата на справедливост, нещата наистина стават тревожни. Всичко това е резултат от срастването на отделните власти. Партията – държава метастазира институциите.

Радев изтъкна, че приема част от убежденията на БСП, но винаги е действал в интерес на хората:

Имам едно нещо, което е различно от всички. Това е, че съм независим, надпартиен, че досега в моята професионална и човешка биография, когато е имало нужда, съм казвал не, независимо от риска за своята кариера и за самия себе си. Не съм човек, който ще се свие под някакви зависимости, било то вътрешни или външни. Аз съм човек, който ще може да каже "не".

Кандидатурата на вицепрезидента на Радев ще бъде обявена в събота:

Очаквам вицепрезидентът да се включи активно в кампанията. Функциите на вицепрезидента не са декоративни. Традиционно на него се прехвърлят важни правомощия.

Радев изтъкна, че правомощията на държавния глава са "достатъчно", а друг е въпросът как ги използва. 

Президентът може да има една много по-енергична политика по отношение на всички фактори, които застрашават държавата. От моята професионална област, ако изходим, само мога да напомня, че други държави, които са членове на НАТО и на ЕС, да речем по ремонта на МИГ-29, не постъпиха така, както нашият президент.

Поканата към АБВ да се присъедини към Инициативния комитет в подкрепа на Радев стои отворена, изтъкна той.

Мисля, че дори сега да не бъде приета тази покана, на по-късен етап това ще стане неминуемо.

Радев оцени министъра на отбраната като "провален", а "неговото безотговорно отношение" като "причина за много проблеми в армията".

Интервюто на Снежана Иванова с Румен Радев можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна