Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Споразумението за спиране на огъня в Сирия влезе в сила

Споразумението за спиране на огъня в Сирия официално влезе в сила по залез слънце в арабската страна. Основните опозиционни групировки обявиха, че ще спазват примирието, въпреки че около 100 души загинаха през уикенда при въздушни удари на правителството в районите, контролирани от бунтовниците.

Междувременно руското министерство на външните работи увери, че доставките на хуманитарна помощ за обсадения град Алепо по северния път Кастело могат да започнат незабавно.

Ситуацията в големите конфликтни зони е спокойна след влизането в сила на примирието, съобщи директорът на Сирийската обсерватория за човешки права Рами Абдул-рахман, цитиран от Ройтерс. Той добави, че все пак е имало престрелки между правителствените сили и бунтовниците в югозападната част на страната.

10-дневното примирие ще бъде подкрепено както от Сирийската свободна армия, така и от групировката Ахрар ал-Шам. Досега тя го критикуваше, защото смяташе, че то ще бъде от полза за правителствените сили.

Президентът Башар Асад приветства по-рано сделката за спиране на огъня и каза, че е решен да си възвърне всеки район, завзет от терористи.

Примирието беше договорено късно в петък в Женева от Русия и Съединените щати след месеци преговори. То предвижда правителствените части да прекратят военните действия в определи райони, които са под контрола на опозиционни групировки. Освен това Русия и Съединените щати ще създадат съвместен команден център за борба с джихадистки групировки като "Ислямска държава" и Джабхат Фатах ал-Шам.

Предвижда се също да бъде улеснено доставянето на хуманитарна помощ на сирийското население. Хуманитарните организации обаче не са оптимисти. Дейвид Милибанд, който е начело на Международния спасителен комитет, обясни:

Инстинктите ми сочат, че за кратко време, т.е. през следващата седмица, има добри изгледи да се спазва. След това обаче ще бъде много по-трудна задача. Най-малкото, защото руснаците и американците трябва да създадат общ команден център, за да атакуват "Ислямска държава" и други групировки.

Конфликтът продължава вече пет години и досега е отнел живота на над 250 хиляди души. Освен това войната принуди близо 5 милиона сирийци да напуснат страната.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна