Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За богатството на една страна

Снимка: БГНЕС
С радост научих, че в Италия от вчера е влязъл в сила културният бонус за 18-годишните. Навършилите тази възраст до края на 2016 ще получат по 500 евро, които ще могат да харчат за книги, музика, билети за представления и музеи. Около 570 хиляди младежи ще се възползват от инициативата на премиера Матео Ренци. Италианската държава ще похарчи за нея 290 милиона евро, но има желанието да постигне няколко цели - да покаже внимание и отношение към влизащите в пълнолетие и да им напомни, че когато човек се докосва до културата обогатява себе си като личност и помага за спойката на обществото. Говори се, че догодина по подобна схема учителите ще получат по 500 евро за професионални нужди.

Със сигурност Матео Ренци и неговото правителство знаят, че 500 евро на една тийнейджърска глава няма да оправят работата с културата на това поколение. Книгите, дисковете с музика, билетите за представления и музеи са скъпи навсякъде по света, така че децата наистина ще се ограничат с докосване до елитарното изкуство. Убедена съм обаче, че една малка част от тях ще оценят жеста и книгите, музиката, театърът и художественото изкуство ще станат задължителна част от живота им. За другата част младежи също не се притеснявам, защото те винаги ще могат да се върнат към спомена, осигурен им от италианското правителство за 500 евро, и да го превърнат в реалност.
Но да се върнем в България, където вчера беше шумно, цветно, весело и пълно с надежди. За най-малките и за най-големите ученици и за всички останали. Напред деца, науката е слънце!

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна