Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниела Божинова: Референдумът ще бъде в сянката на президентските избори, но все пак е добре, че го има

Даниела Божинова
Снимка: БГНЕС

Изборните книжа за референдума, макар да излязоха в законния срок, бяха обявени най-малко една седмица след тези за президентските избори и като цяло референдумът ще бъде в сянката на президентските избори, но все пак е добре, че го има. Това коментира в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Даниела Божинова, председател на Българското сдружение за насърчаване на гражданската инициатива:

Надявам се да има регистрирани комитети, но няма да се получи дебат на висота. Аз и група съмишленици искахме да създадем комитет "Не на задължителното гласуване“, но биха ни подкрепили хора, които са и за пропорционална, и за мажоритарна система, например вчера получихме отказ от един наш сериозен съмишленик, който много твърдо стои зад мажоритарната система, още по-твърдо зад задължителното гласуване, но не може да подкрепиш комитет, който е в определена комбинация от мнения, само и само за да удовлетвориш тези изисквания. Освен ограничаването на свободата на мнения и изразяване, което смятам, че се допуска, има и много технологични трудности от сорта на комитет от 21 души, нотариално заверени.

Божинова допълни още:

Комитетите винаги имат имена, независимо дали в САЩ или в Швейцария, където е по-развита пряката демокрация. Можете да имате комитет "Не на борда, да на предложение 52“; "Да на традиционното семейство, което е от мъж и жена“, общо взето, така се именуват комитетите – "да“ на това, "не“ на онова. В нашия случай трябва да има: 1 – "не“; 2 – "не“, 3 – "да“ и т.н. или на всичко – "да“. Понеже имаме три въпроса и сме длъжни да отговорим на тях, няма как се идентифицираме в публичното пространство, че ние сме точно тези, които са срещу идеята за мажоритарно избиране или сме за нея.

Цялото интервю с Даниела Божилова можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна