Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ООН спря конвоите с хуманитарна помощ за Сирия

| обновено на 20.09.16 в 17:48
Снимка: ЕПА/БГНЕС

ООН обяви, че е спряла всички хуманитарни конвои в Сирия след вчерашната атака срещу камиони с помощи край град Алепо. Нападнатият вчера конвой е имал всички необходими разрешения и всички страни в сирийския конфликт са били уведомени за придвижването му, обясни говорител на организацията. 18 от 31 общо камиони в него обаче са били унищожени, а член на Сирийския червен полумесец е загинал при атаката, сочат данни на ООН. Според Червения кръст около 20 цивилни са загинали при вчерашното нападение. Сред жертвите и работник на Червения полумесец в Сирия. От хуманитарната организация заявиха, че в знак на протест срещу атаката спират дейността си в провинция Алепо за три дни. 

Засега никой не е поел отговорност за нападението и не е ясно дали конвоят е пострадал заради въздушен удар или артилерийска атака.

От доброволческата организация Сирийска гражданска защита обвиниха режима на президента Башар Асад за атаката.

Това е склад на Сирийския червен полумесец. До него се намираха повече от 20 камиона, пълни с храна, брашно, лекарства и одеала. В 7 часа и 30 минути снощи хеликоптер на режима атакува това място, заяви представител на Сирийската гражданска защита във видео, публикувано в Ютюб.

Председателят на Международния комитет на Червения кръст Питър Маурер определи инцидента като очевидно нарушение на международното хуманитарно право. Специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура каза, че атаката е възмутителна. Заместник-генералният секретар ООН по хуманитарните въпроси Стивън О'Брайън каза, че ако се окаже, че това е преднамерена атака, би било равнозначно на военно престъпление.

САЩ също осъдиха инцидента и обявиха, че продължават да работят с Русия за удължаване на примирието в Сирия. Американски и руски представители ще обсъдят ситуацията в арабската страна по-късно днес в Ню Йорк, посочи Държавният департамент.

Руски и сирийски самолети не са бомбардирали хуманитарния конвой, съобщиха от руското военно министерство. Според говорителя Игор Конашенков само бунтовниците, контролиращи района, са имали информация за местонахождението на конвоя, а руските и сирийски ВВС не се нанасяли въздушни удари в южните покрайнини на Алепо.  

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че примирието в Сирия може да бъде подновено, ако терористите спрат да атакуват правителствените сили. 

Бойците от Фронта Ан-Нусра преминаха в настъпление и правителствените сили бяха принудени да отговорят. Наясно сме, че тези действия заплашват да сринат целия мирен процес. Ситуацията предизвиква много сериозно притеснение.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени