Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Основната тема на 71-вото Общо събрание на ООН е Сирия

Сирийска армия
Сирия стана основна тема на 71-вото Общо събрание на ООН. Бъдещето на крехкото мирно споразумение, което сякаш е в състояние на колапс бе поставено под въпрос. Миналата седмица Русия поиска Съветът за сигурност да подкрепи пакта със Съединените щати, но вероятността за резолюция е малка, защото Москва е недоволна от решението на Вашингтон да не разкрие подробности около договореното.

От друга страна инцидентът с хуманитарния конвой на ООН, който бе описан разнопосочно от американската и руската страна изостри и без това напрегнатия диалог между тях. В Ню Йорк световните лидери обсъждаха случилото се и търсиха позитивни индикации. Пратеникът на ООН за Сирия Стафан де Мистура нарече състоялата в четвъртък среща на Международната група на приятелите на Сирия продължителна, болезнена и разочароваща. Специалният координатор на ООН за Близкоизточния мирен процес Николай Младенов нарече ситуацията сложна и допълни, че тя оказва ефект върху региона. Пред БНР той каза:

За мен основният фокус трябва да бъде в момента над това и двете страни да направят максималното, за да се възстанови или продължи действието на примирието, което съществува. От там нататък, какво се изисква в това отношение - дали някакво действие в Съвета на сигурност или друг формат мисля, че зависи до голяма степен от споразумението, което ще бъде постигнато, но важното е, че въпреки трудностите през последните дни и изостреният диалог няма прекъсване на разговорите между руската и американската страна.
 
Кръвопролитният конфликт, довел до бежанска криза, сравнявана по мащаби с тази от Втората световна война, бе разискван и от българската делегация. Общото събрание на ООН прие политическа декларация за правата на мигрантите. С нея страните се съгласиха в следващите две години да договорят глобален пакт за мигрантите и бежанците. Декларацията не е юридически обвързваща. По тази причина правозащитни организации изразиха притеснения, че тя няма да доведе до съществена промяна в третирането на бежанците и мигрантите.

Президентът Росен Плевнелиев, обаче бе оптимистично настроен:
 
Хубаво е, че има критики. Хубаво е, че има различни мнения. И още по-хубаво е, че в една демократична държава всяко мнение колкото и то да е различно може да се чуе, може да му е даден път, но най-хубаво от всичко е, че имаме това споразумение. Аз благодаря за тези критики. Те са много позитивни и хубави.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Младен Петков.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна