Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Максим Бенвенисти: От Шимон Перес съм научил, че няма по-добра политика от разбирателството

Максим Бенвенисти
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Шимон Перес притежаваше чара на умния, честния и много добър човек – като едно живо въплъщение на библейските персонажи. Това си спомни бившият председател на Организацията на евреите в България “Шалом" Максим Бенвенисти за него. Бившият президент на Израел и Нобелов лауреат за мир Шимон Перес почина в болница в Тел Авив на 93-годишна възраст, две седмици след като претърпя инсулт. В предаването “Преди всички“ Бенвенисти подчерта, че Перес много е обичал България:

Трудно ми е, неудобно ми е да говоря за Шимон Перес. Много съм малък, за да говоря за човек, който смятам за един от моралните стожери на света. Шимон Перес много обичаше България и наистина смяташе, че българският народ заслужава голямо уважение. Той ценеше най-много добротата и толерантността.

Максим Бенвенисти обясни, че Перес е виждал потенциал в България:

Участвал съм в срещи на наши правителствени делегации с него. Той ни обясняваше какви възможности има страната. Ние и политическите ръководители го слушахме така, както ученици слушат учителя си. Това много ми напомняше старите картини, в които мъдреците учат своите ученици. Разбрал съм от него, че няма по-добра политика от разбирателството.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна