Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Татяна Дончева: По-ляв кандидат съм от Георги Гергов, балотажът е реалистична цел

Снимка: Движение 21

Смятам, че номинацията на България за генерален секретар на ООН влияе значително и на вътрешнополитическата ситуация у нас, тъй като темата е толкова централна, че от два месеца е изместила всички разумни теми за българския гражданин. Това каза за предаването „Неделя 150“ по “Хоризонт“ кандидат-президентът Татяна Дончева, според която сме пресолили гозбата с дискусиите по темата. България е имала шанс да се представи много достойно в състезанието, без непременно да го спечели:

България има сериозни дипломати. Тя рядко им дава шанс за сериозни позиции на международната арена, защото държавата рядко се ангажира. В случая това беше повече инициатива на Ирина Бокова сама да прави такава международна кариера, като се започне с ЮНЕСКО, а би трябвало българската държава да се постарае да мисли в контекста на пласиране на сериозни дипломатически кадри на ключови места, които да водят други хора след себе си. Става дума не само за ЕК, за кадрите в администрацията на ЕК, и в ООН, и във ФАО, и в ЮНЕСКО, и в ОССЕ и така нататък. В случая ние, вместо да водим дебат като нация преди номиниране на кандидата, за да обсъдим кой е евентуално човекът с най-много шансове и да притъпим обаче и онези гласове, които биха били против Бокова, против Георгиева, против някой друг кандидат, ние минахме някак си тихичко, по терлици, този етап. Едните смятаха, че правителството на Пламен Орешарски дори да номинира Бокова, тя може да бъде сменена при смяната на правителството. На другите не им беше това грижата. Те обаче не отчетоха, че зад Бойко Борисов има играчи, които са същите, както и зад Бокова, и че на него няма да му бъде много лесно да смени Ирина Бокова като кандидат на държавата, за разлика от много други постове в държавата, при което отношенията се ожесточиха тежко и се ожесточиха в самата България, след като въпросът беше извън полето на българите. Въпросът много отдавна е в Съвета за сигурност.

Според Дончева, битката на фенските групи на двете кандидатки е по-ожесточена от борбата между левскари и цесакари. Според нея няколко формации у нас се надяват на гласовете на ДПС за президентските избори – ГЕРБ, БСП, АБВ и ДОСТ.

Дончева определи себе си като при всички случаи по-ляв кандидат от олигарха Георги Гергов, който ръководи БСП, но категорично отхвърли разделението на леви и десни в предизборната кампания. Тя посочи като свой основен опонент на изборите ГЕРБ и се определи за разчупване на статуквото и промяна на Конституцията, но не и президентска република. От "Движение 21" ще подкрепят референдума и ще участват в него, но не изцяло, тъй като някои въпроси са прекалено тясно зададени, допълни Дончева.

Според нея реалистичната цел пред нея и Минчо Спасов е попадане на балотажа на база протестния вот, където да получи целият анти-ГЕРБ.

Интервюто на Явор Стаматов с Татяна Дончева можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна