Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за Дина Шнайдерман

БНР Новини
Дина Шнайдерман
Снимка: БГНЕС

За мен цигулката не е просто обикновено парче дърво. Тя е живот. Тя е нещо, което отнема всичко - казва Дина Шнайдерман и отдава на цигулката целия си живот. Първо в Москва с учител Давид Ойстрах, след това в България с прекрасен партньор на сцената и в живота Емил Камиларов, а в последните години отново заедно с него в Швеция. Освен концерти и записи те създават и няколко състава - в София Българския камерен оркестър, в Упсала камерен ансамбъл и международен музикален фестивал. След смъртта на Камиларов тя създава в София международен фестивал на негово име.
Сред многото награди могат да бъдат отбелязани „Жена на годината”, определена в Оксфорд през 2003, Genius laureate присъдена ѝ от Американския биографичен институт за заслугите ѝ като цигулар и диригент, носител е на орден „Стара планина” в България и на шведския златен орден „Илис Кворум” за „продължителната ѝ и важна работа на шведската музикална сцена“. Шнайдерман е „Доктор хонорис кауза” на Националната музикална академия „Панчо Владигеров” в София.
Името ѝ присъства и в книгата на рекордите „Гинес”, след като през 2001 г. изпълнява деветнайсет големи сонати за цигулка и пиано на Моцарт за седем чàса.
Изучаването на дадено произведение е изследователски процес. Нотите не са просто точки върху начертани линии. Те са език, посредством който композиторът говори с нас и ние сме длъжни да изучим този език, за да разберем какво иска да ни каже. Благодарение на нотите оцелява връзката ни с композиторите, разказва Дина Шнайдерман. Затова в репертоара ѝ освен най-големите цигулкови творби от различни композитори присъстват и такива от съвременни композитори като Дмитрий Кабалевски, Панчо Владигеров, Димитър Христов, Луиджи Кортезе, Ингер Вилкстрьом, Хокан Ларсон - творби писани или посветени на нея.
В предаването ще звучат записи осъществени през годините с оркестъра на радиото, а в звуковия файл може за дуете запис на концерта за цигулка и оркестър №5 от Волфганг Амадеус Моцарт записан през 1961 г. с оркестъра на радиото под диригентството на Васил Стефанов.




7 октомври, от 23 часа

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна