Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Специални знаци обозначават опасни за здравето и живота машини и зони в предприятията

Специални знаци ще обозначават опасни за здравето и живота на работниците машини, съоръжения и зони в предприятията. Стикерите и преградните ленти ще поставят инспектори от Главната инспекция по труда, когато при проверки се натъкнат на нарушения. Графичните знаци ясно ще сигнализират на работниците, че не трябва да продължават да се трудят на машината или в цеха, дори когато работодателят ги накара да продължават да изпълняват задълженията си. Законодателната промяна ще стане факт със специална наредба, която предстои да се приеме.

Стикерът ще е с големи яркочервени букви на бял фон с надпис "Спряно!“, а предупредителната лента ще е в ярко жълто и отново повтаряща се в червено дума "Спряно“ с големи букви. Това трябва да заостря вниманието на работниците, че има нещо нередно и че ограденото пространство или белязана машина са опасни за здравето и живота. Сега такъв режим няма. Ако инспекторите установят, че производство, цех, оборудване или работно място крият риск, правят акт и дават предписание на работодателя да отстрани нередностите. Често обаче самият персонал не разбира за опасностите.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Цветелина Стоянова.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.