Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Иванов: Провокациите между политическите партии продължават

Иван Иванов
Снимка: Фейсбук
На територията на парламента се развиват предизборни провокации и битки, това коментира в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Иван Иванов, заместник-председател на парламента и представител на РБ:

Моята прогноза е, че днес ще се продължи с този омагьосан кръг. Така или иначе парламентът е за това, за да може да работи. Има достатъчно законопроекти, които трябва да бъдат променени, има решения, които много бързо трябва да вземем, включително и промяна в Изборния кодекс, трябва да решим проблема с квадратчето, което гласи "Не подкрепям никого". Провокациите между политическите партии продължават. Струва ми се, че ситуацията е: "каквото повикало, такова се обадило", т.е. това, че депутатите от БСП не се регистрират сутрин, ми се струва, че днес може да доведе до симетричен отговор от страна на ГЕРБ. Парламентарните комисии в парламента ще заседават, но няма да има пленарни сесии, макар че не виждам причина да няма такива сесии.

Реформаторският блок ще започне да събира подписи за сезиране на Конституционния съд, ако парламентът не промени текста в Изборния кодекс за отчитането на гласовете "Не подкрепям никого" на предстоящите избори, каза Иванов:

С колегите Гроздан Караджов и Петър Славов сме внесли предложение за промяна в Изборния кодекс, а именно – "Не гласувам" да влиза в общия сбор и всъщност това да бъде легитимен избор, защото сега сякаш има опит гласовете от квадратчето "Не подкрепям никого" да не се броят в общата база и по този начин вместо да се променя статуковото, този глас води до това, че се утвърждава резултатът на големите партии.

Цялото интервю с Иван Иванов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна