Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искам, 15 октомври: Гений

Фридрих Ницше
Думата на деня е Гений, поводът – на 15 октомври 1844 година е роден правещият философия с чук в ръка Фридрих Ницше, на днешния ден се навършват и 90 години от рождението на най-цитирания мислител на ХХ в. – Мишел Фуко. Говорим за волята за власт, вечното възвръщане и свръхчовека, но най-вече за преоценка на ценностите – нещо от което се нуждаем спешно и днес. А също за теоретичните полета на Фуко и връзката между знание и власт.
Гост в студиото е поетът Владислав Христов („Енсо“, „Фи“), с когото отброяваме часовете до излизането на новата му поетична книга „Обратно броене“. Подсещаме и за предстоящата германска премиера на предишната му стихосбирка „Германии“.
В рубриката Пред-почитам приканваме слушателите да посетят последните прожекции от фестивала „Синелибри“: събитие, родено от любовта към книгите и киното.
На прословутото писмо „От ада“, на което дължи сюжета си едноименния филм с Джони Деп, споменат в предишното ни предаване, отделяме място в днешните Бележки върху календара. Музиката е от „Бифи Клайро“, Авичи, Шарл Азнавур и Ейми Уайнхаус.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна