Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заедно с 250 града по целия свят

София се включва в глобалната инициатива „Поход за свободата“

За трета поредна година София се включва в глобалната инициатива „Поход за свободата“, организирана от международната неправителствена организация А21. На 15 октомври 2016 г. десетки хиляди хора по целия свят ще извървят символично разстояние в своя град в подкрепа на борбата с едно от най-сериозните глобални престъпления – трафика на хора. Това е символичен опит да се привлече вниманието към това, че трафикът на хора всъщност е съвременното робство, обясни пред Радио София Михаил Стефанов от организацията на А21 в България.

Походът в София стартира в 11:30 ч. на Моста на влюбените над бул. "България", до НДК. От там участниците ще извървят разстоянието до Народен театър „Иван Вазов“.

250 са градовете, които  се очаква тази година да се включат в похода. Глобалният му старт ще бъде даден в Нова Зеландия, а последни в него ще се включат хората от Тафуна, столицата на един от островите Американска Самоа. Между тях походи ще се случат в Лондон, Париж, Кейптаун, Сидни, Ню Йорк, както и в Аржентина, Бразилия и дори в Гана, Нигерия и Филипините.

Тази година с похода в България ще бъде отбелязана и първата годишнина от старта на Национална телефонна линия за борба с трафика на хора с номер 0800 20 100, която стартира през 2015 г.  Тя е денонощна и безплатна за обаждане от целия Европейски съюз. Линията може да бъде използвана от всички български граждани, които са жертва на трафик, имат съмнения, че те или техни близки са в риск, желаят да проверят работна позиция в чужбина или просто да се информират за проблема.

Още за "Похода на свободата" и за сигналите, получени до момента - в разговора с Михаил Стефанов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна