Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Програма за трудотерапия дава шанс на младежи с интелектуални затруднения

Снимка: БГНЕС

Младежи с интелектуални затруднения ще бъдат обучавани в нова програма по трудотерапия. Младежите ще изработват свещи и ще бъдат научени как да ги продават и да получават доходи от дейността си. Това съобщи в предаването „Хоризонт до обед“ Калоян Дамянов от Регионалния център София град, който заедно с Националната асоциация на ресурсните учители е патрон на инициативата.

Младежите с интелектуални увреждания са неизползван ресурс за нашата икономика, категоричен бе Дамянов. Той отбеляза, че в изработването тъкмо на свещи има символика:

Това е свещ на толерантност – всички трябва да разберем, че независимо от нашите различия имаме еднакви права за реализация тук.

Трябва да се покаже на обществото, че тези младежи могат да създават свой продукт и да го предлагат на пазара, подчерта още Калоян Дамянов. Изработеното от младежите ще бъде предлагано както на различни базари, така и на бизнес организации. 

Следват се чужди модели на работа с лица с интелектуални затруднения, при които се осигурява възможност те да се трудят на адаптирани работни места, включително в големи вериги супермаркети, ферми и други подобни производства, обясни Дамянов, според когото това дава самочувствие за реализация на пазара на труда.

Хората с интелектуални увреждания са най-голямата група хора с увреждания в Европейския Съюз. В България според цитирани в научни публикации данни те са около 45 000 души, от които 16 хиляди са деца. 

Заявления за участие в проекта се приемат до края на месеца. Търсят се младежи от 12 до 18 години. Програмата е крактосрочна и ще поема по 20 младежи на всеки тримесечен етап.

Повече инфорамция по темата - в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна