Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия обяви, че ще спре бомбардировките срещу Алепо за четири дни

Алепо, Сирия
Снимка: БТА

Русия обяви, че ще спре бомбардировките срещу Алепо за 11 часа на ден за четири дни, но това няма да е достатъчно и терористите няма да напуснат обсадената сирийска военна зона, предаде Ройтерс. Пратеникът на ООН за Сирия Стефан де Мистура заяви, че е доволен от временните прекъсвания, през които ще могат да бъдат изпълнени медицински евакуации: 

Цифрите са ясни. Там има до 7000 бойци, 275 000 цивилни, повечето от които - 100 000, деца. Техните гласове трябва да бъдат чути. От това, което чувам, разбирам, че хората не искат да напуснат родните си места. Те не искат да се превръщат в бежанци. Те искат да останат по домовете си, но искат да се спрат бомбардировките, което трябва да стане и от двете страни.

Договорът за прекратяване на огъня обаче изисква терористи от Джабхат Фатех Шам да се съгласят да напуснат града и сирийското правителство да гарантира, че местната администрация ще остане ръководеща.

Съветникът по хуманитарните въпроси на ООН Жан Егеланд каза, че се надява първите от "няколкото стотици" болни и ранени да бъдат изведени в петък и по техен избор да бъдат настанени в държания от правителството западен Алепо или в бунтовническия Идлиб: 

Вярваме, че имаме зелената светлина, от която се нуждаем, от руснаците и от правителството, и от въоръжените опозиционни групи вътре. Надяваме се, че първите медицински евакуации могат да започнат утре. Те ще бъдат организирани от ООН, СЗО, Червения кръст, партньори на Червения полумесец и неправителствени организации. Ще има евакуации на сериозно ранени или болни хора, които ще имат избор да отидат или в западната част на Алепо, която се контролира от правителството, или в град Идлиб, който се контролира от опозицията. Това ще бъде много опасна ситуация. Много неща могат да се объркат, научили сме го от опит. Но се надяваме и се молим, че членовете на хуманитарните сили - Русия и тези, които поддържат възгледите й, САЩ и тези, които поддържат нейните възгледи, ще ни позволят да предприемем тази така необходима операция.

Егеланд допълни още, че все още няма сделка за доставка на храна до обсадената зона, но ООН работи по въпроса, за да получи необходимите разрешения от сирийското правителство.

Говорителят на руския държавен глава Дмитрий Песков обяви, че паузата на въздушните удари срещу Алепо може да бъде удължена, но само ако бунтовниците не я използват, за да се прегрупират и да възобновят атаките.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна