Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Феникс Върбанов: Не мога да си представя да не идвам в България

Приятелството е най-ценното, човек не може да живее без приятели

Феникс Върбанов
Снимка: Георги Корнейков

Представяме ви художникът Феникс Върбанов. Роден в София в артистичното семейство на българина Марин Върбанов, тръгнал като художник от Китайската стена, минавайки през Франция, Австралия, Щатите, и китайката Сун Куей, известна като "човекът" на Пиер Карден за Източна Европа и Китай.


Образованието си Феникс получава в София и Париж. В родния си град завършва седми клас, а във френската столица - лицеят Pilot de Sèvres, както и Парижката художествена академия по изящни изкуства, департамент "Рисунка". Междувременно специализира и в Китайската академия по изкуства в Ханджоу. "Китайски синдром" - така озаглавява първата си самостоятелна изложба в галерията на Пекинската художествена академия. Излага в галерии в Париж, Пекин, Люксембург, Хонг Конг, Ню Йорк. От 1992 година живее и твори в Париж.

Въпреки че почти четири десетилетия е извън родината, казва че неговият "златен триъгълник" е София, Париж, Пекин. Двайсет и четири години след първата си самостоятелна изложба в Китай, Феникс направи неотдавна и първата си изложба в София, озаглавена "Следи по пътя". Мечтата на художника, който в последните пет години поне два пъти годишно идва в България, е да дойде за по-дълго време, за да подготви експозиция с платна, рисувани тук.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени