Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искам, 29 октомври: Танжер

БНР Новини
Танжер, пристанището


Танжер е днешната Дума на деня. Не просто защото авантюристи и артисти, влюбени в този град е имало и ще има всякакви – от пъстрия Матис до истеричния Гауди, от достолепния Толстой до потъналия в небето Екзюпери, от пристъпващия на пръсти Равел до ваещия женски шии Ван Донген, от мистифициращата Юрсенар до демистификатора Фуко, но и понеже на днешния ден точно преди 60 години Танжер, който в продължение на почти половин век е бил международна зона, е върнат на кралство Мароко. Разказваме за Писателя от „Танджа” Пол Боулс и за създателя на Интерзоната Уилям Бъроуз.
За връзката между културата и отношението към животните говорим със Стела Райчева от „Енимъл Рескю“: най-големия частен и изграден изцяло с дарения приют за кучета, който по необходимост помага и на всякакви други живинки.
На връзката на румънската кралица Мария, позната у нас най-вече с двореца в Балчик, а иначе автор 34 книги, включително тритомна автобиография, рецензирана от Вирджиния Улф, с готическия персонаж на Брам Стокър Дракула, са посветени нашите Бележки върху календара.
А за музиката отговарят Хосан Рамзи, Ник Кейв & „Дъ Бед Сийдс“, „Рейдиохед“ и Ян Гарбарек.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна