Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Данаи Кириакопулу: Великобритания ще се опита да спре преместването на банки от Лондон

| обновено на 29.10.16 в 13:01
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Чрез тежки регулации Великобритания ще се опита да спре преместването на банки от Лондон, прогнозира пред "Хоризонт" Данаи Кириакопулу, ръководител на Форума на официалните монетарни и финансови институции. Преместването на част от финансовите услуги извън Острова ще удари сериозно икономиката, допълни Кириакопулу:

Нека започна с това, че преместването на банки все още не е сигурно. Има няколко, които обмислят да заменят Лондон с други градове като Дъблин, Париж, Люксембург и Франкфурт. Ако това се случи, ще бъде сериозен шамар за Лондон. Трябва да подчертая, че финансовата индустрия като цяло е в упадък през последните няколко години, но в същото време е изключително важна за икономиката. Тук не става дума единствено за хората, които са пряко ангажирани с нея, но помислете само за доставките. Всички плащания се случват през банките. Това ще окаже огромно влияние във всички сфери – от кредитирането и ипотеките до продажбите на фермерската продукция. Навсякъде ще се почувства намаляването на търсенето. 

По отношение на самите банки – не забравяйте, че преместването ще има много висока цена. Освен това не се преместват само централите, но и капиталовите потоци. Това ще отнеме много време, за да се случи изцяло. Чрез регулации банковият надзор може да направи изключително трудно за дадена банка да се премести от Лондон. Това ще бъде начинът да овладее и предотврати дестабилизиране на банковата стабилност в Обединеното кралство.

Рецесията е опасност, ако погледнем реалистично на ситуацията. Важно е да знаем, че Брекзитът реално още не се е случил, отбеляза Кириакопулу:

Щетата, която се нанася, е по линия на нарушеното доверие на инвеститорите и на потребителите; срива на паунда и последиците от това върху инфлацията; влошаването на стандарта на живот. Търговските споразумения обаче все още са валидни, така че договореностите с европейските партньори по тях ще продължат да подкрепят икономиката.

Първият вариант – т.е. "твърд" Брекзит към момента изглежда по-вероятен, поне ако гледаме настроенията на правителството. Това обаче ще бъде излизането на Великобритания с най-тежки ефекти върху икономиката на страната, смята още Данаи Кириакопулу:

Достъпът на Великобритания до единния европейски пазар е много сериозно достижение. За това непрекъснато има публикации на различни авторитетни икономисти. Това показват и обективните данни в числа. Ако това наистина се случи, ще бъдат нанесени много сериозни щети не само на Обединеното кралство, но и на Европейския съюз.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна