Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепремиерът Дончев лансира идеи за борба с корупцията при обществените поръчки

| обновено на 31.10.16 в 15:20
Томислав Дончев
Снимка: БГНЕС
Общини и институции, които системно злоупотребяват с обществени поръчки, да бъдат наказвани с намаляване на държавната субсидия, предлага вицепремиерът Томислав Дончев. Според него друга мярка срещу корупцията може да бъде централизираното възлагане на поръчките. Дончев участва в дискусия по проблема, организирана от Центъра за изследване на демокрацията. 

Обществените поръчки са важна част от икономиката ни, но тя не е изцяло зависима от тях, заяви вицепремиерът, като илюстрира думите си със следните цифри:
Пет хиляди възложители, 22 хиляди изпълнители и седем милиарда лева годишно, разпределени чрез обществени поръчки. Около 50 процента от пазара на обществените поръчки е строителството, като 40 фирми поемат повече от 60 на сто от финансовия ресурс.

Това само по себе си е предпоставка за корупционен риск, посочват от Центъра за изследване на демокрацията.

Глобите и наказанията досега не дават ефективен резултат, коментира Томислав Дончев и предложи пред експертите:
Ако имаме подобно системно поведение – в случая, ако говорим за община или за агенция – да бъде редуциран бюджетът на съответната институция. Една от мерките: все по широкото прилагане на централизираното възлагане. Представете си, ако правите доставка на канцеларски материали в 265 общини или в сто общини отделно, и ако същият обем канцеларски материали го централизирате в една или в две поръчки, ще видите каква икономия ще има и колко по-добра цена бихте реализирали.

Промените не присъстват в новият закон, но могат да бъдат регламентирани, подчерта Дончев.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Наталия Ганчовска.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна