Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджетът за наука – има ли пресечна точка между представите на учените и тези на финансовия министър

Светла Василева: Заложеният трансфер за 2017 г. за Селскостопанската академия отново е недостатъчен

Снимка: БГНЕС

Както за 2016 г., така и за 2017 г. заложеният трансфер за Селскостопанската академия отново е недостатъчен. Това каза в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Светла Василева, председател на Федерацията на синдикатите в земеделието към КНСБ:

Още преди приемането на Закона за изменение и допълнение на Закона за Селскостопанска академия ние се запознахме с финансовата обосновка към Закона, която е за следващата година, както и проекта за бюджета на Министерство на земеделието, който се отделя за наука, който е 13 милиона, колкото беше и за 2016 г. Този трансфер от 13 милиона представлява около 60 процента от фонда на работещите в Селскостопанска академия, които са 1990 човека, от които 584 са научни работници, много по-малко дори от администрацията на Министерството на земеделието.

Средствата, които са необходими за Селскостопанската академия, са към заложените 13 милиона да се добавят още 8 милиона, допълни Василева:

Учените не бягат от проекти, те обслужват бизнеса, но не може да се задоволи цялата численост с един, два или десет проекта. Това се работи от група хора. Лаборанти и техници могат да бъдат включени, но не можем да разчитаме на проектите за регулярно изплащане на работните заплати. Това е наука, която трябва да се спонсорира и най-вече да се осигуряват средствата от държавата. Така е навсякъде по света.

Цялото интервю със Светла Василева можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени