Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Г. Здравков: Докато няма задържани по средните и високи нива в митниците, няма да има и справяне с корупцията

Т. Безлов: Граничните служители не биха рискували да вземат пари, ако заплатите им бяха около 2000 лева

Снимка: Булфото

Корупцията в Агенция "Митници" зависи от ръководството на Агенция "Митници" и от ръководството на Министерството на финансите. Докато няма задържани по средните и високи нива на системата в митниците, няма да има и справяне с корупцията, тъй като хората, които сега ще бъдат обвинени, са назначени от ръководството на митниците. Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" Григор Здравков от "Антимафия":

Григор ЗдравковСъдът работи по представени доказателства. Освен Прокуратурата, ръководството на Митниците, имаме достатъчно други лостове в Министерството на финансите, в Агенция "Митници", има Инспекторат, има съкращения, има уволнения за несправяне с работата.

Факт е, че Прокуратурата вече започна да твърди че над 30 човека са замесени в тази схема, която продължава от години. За мен е ясно, че схемата не е на ниско ниво. Не може 30 човека да се наговорят и да работят сами за себе си! Това означава, че или ръководството на митниците е "вътре" в схемата, или е некадърно да се справи, тоест не е за тези постове...

Турската граница в момента е най-трудната граница. Какво правим с количествата горива, наркотици, алкохол и цигари. Те минават абсолютно през същите служители. Прокуратурата ни обяснява, че това е такса "спокойствие", а когато се прекарва един ТИР контрабандно през страната, бакшишите на границата с Турция са 50 000 лева. Затова Прокуратурата не казва нито дума. Това е голямата корупция. Дребните корупции, това си е просто чист митнически рекет.

Тихомир БезловТихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията припомни, че има над 15 -20 задържания на митничари в последните 7-8 години, така че акцията от вторник не е прецедент. Често митничарите биват възстановени на поста по-късно. Хората по принцип очакват да бъдат задържани, но не се отказват от практиката, тъй като заплатите им са относително ниски, а събираните "такси" – огромни.

Безспорно трябва да се търси някакъв вариант между допълнителни доходи, по-високи доходи. Между другото ние сме имали проучвания в цяла Източна Европа и част от Южна Европа, Италия и Гърция включваха, и отговорът, който ние получавахме за нормална заплата при която те не биха рискували да взимат пари, да кажем при граничните служители, е 2000 лева. Тоест, виждате, става дума за една дупка от 1300 лева. То е реалистично нали, ако не се опитваме да правиме чудеса и действително да използваме това, което имаме, би трябвало да е някакво повишаване на доходите плюс някакъв сериозен контрол, с някаква сериозна правна репресия.

Интервюто на Снежана Иванова с Григор Здравков и Тихомир Безлов можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна