Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искам, 5 ноември: S.I.

С Христос или по-точно с неговата „дружина“, се захващаме днес. S.I. или S.J. е днешната Дума на деня. Която, както вече се досещате, е абревиатура. Societas Iesu, Обществото на Иисус или Йезуитския орден е във фокуса на интереса ни, защото 5 ноември е датата, на която се честват светците и блажените йезуити. Какво ни интересува този католически орден ли? Ами към него принадлежат мъжете, които във времената на първия междукултурен сблъсък, породен от великите географски открития, успяват, без огън и меч, а с едното слово (изкуство и образование), да построят мостове. Към културите и обществата на Южна Америка, Африка, Индия, Япония, Китай. Каква огромна нужда от толкова умели посредници има светът днес…
За премиерното представление на балет „Арабеск“ „Сянка от копнеж“ разговаряме с хореографката Боряна Сечанова и виолиста Валентин Геров.
В Бележки върху календара гастролират Жо Дасен, Сам Шепърд и иконата на „Анонимните“ Гай Фокс, а към саундтрака на предаването се включват и „Скънк Ананси“, „Тиърс фор Фиърс“, Вивалди.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна