Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емилио Ди Конца: Необходима е решителна намеса на ЕС за интегрирането на ромите

Снимка: БГНЕС

Южната италианска област Пулия и провинцията на град Фоджа с местността Борго Медзаноне се превърна в център на внимание за италианските медии. Поводът - „българското гето”, в което пребивават роми предимно от Сливен, изградено от всевъзможни подръчни материали. Картината е ужасяваща: хората работят на полето за 25 евро на ден в далеч не блестящи условия на труд, на фона на традиционно известния с използването на ръчен труд район. Един от основните синдикати - Италианската конфедерация на профсъюзите на работниците, заявява отношение към условията, в които живеят българските роми в гетото.


Съвместно с Националната асоциация „Отвъд границите” профсъюзът даде възможност от този месец българското посолство да отвори гише в неговата сграда за обслужване на българите в тази част на Италия. Посланик Марин Райков изпрати благодарствено писмо до генералния секретар на синдиката за провинцията на Фоджа  Емилио Ди Конца за оказаното съдействие. За Ди Конца тази стъпка е важна част от процеса на интеграцията на всички български граждани, не само за региона.

Запитан защо ромите не се интегрират и прави ли се нещо конкретно за това в Италия и на територията, която добре познава, Емилио Ди Конца отбеляза:

В провинцията на град Фоджа има много български граждани. След румънската общност българската е втора по присъствие. Голяма част от нея е перфектно интегрирана в социалната и икономическа териториална тъкан на обществото. За съжаление, се срещат и такива хора, които не успяват да се впишат в обществената среда поради различни причини. Не можем да кажем, че не се интегрират. Болшинството от тях го прави. Намират работа както в селското стопанство, така и като домашни помощници. 

В коментар по въпроса кога ще престанем да виждаме подобни гета, Ди Конца подчерта:

Интеграцията е свързана с труда, защото само работната заетост създава условия за интегриране. Но освен да подтикваме институциите да решават  проблемите, повече не можем да направим. Затова сме доволни, че по-голямата част от българските граждани се интегрираха перфектно. За съжаление има ситуации, които не могат да бъдат преодолени. Засяга не само българи, но и хора от други националности, които живеят в подобни на гето условия. На наша територия са регистрирани такива. Това на българските роми е най-многобройно. В други има голямо африканско присъствие. Положението по тези места е, бих казал, критично. То  трябва да се администрира, както чрез планирани действия за излизане от извънредните ситуации, така както чрез целенасочени програми.

Все пак усилията, които полагаме, ни носят задоволство. Българите вече имат питейна вода в гетото. Направи го областната управа в резултат на нашия натиск. За нас това е първото голямо постижение. Но не е достатъчно. Проблемите с хигиената, с  жилищата, с децата, да не се ходи на училище - това е като експлозивна смес, чието избухване оято  трябва да се предотврати на всяка цена.

Гетото създава лоша представа за българите, съгласен е Ди Конца. По думите му, то създава лошо впечатление за региона въобще. Ние не искаме тези българи да живеят така, каза в заключение генералният секретар на Италианската конфедерация на профсъюзите на работниците за провинция Фоджа  Емилио Ди Конца.

Още за българското ромско присъствие в Италия и възможностите за интеграция - в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна