Дойде ли краят на мирния преход

Доколкото живеем в рамките на една прилежно отглеждана от всяка следваща власт култура на виктимизацията, знаем, че статуквото на мирния преход в литературата, което обявяваме за наш враг, няма да пропусне да обяви себе си за наша „жертва“. Няма да е нито първият, нито последният път, когато реално и символно богатите и властимащите ще надянат маската на жертвата. Всъщност цялата култура на мирния преход, конструирана от старите соцелити, се базира върху блокирането на всяка проява на свобода чрез плашилото, че ще има „жертви“. Ние знаем, че те лъжат, защитавайки привилегии, боейки се за тях, те надяват маската на жертвата. Ние твърдим, че зад маската на „жертвата“ се крие статуквото на мирния преход в литературата, груповият промискуитет на лайфстайла и академизма – нашият враг.
Това е цитат от Манифеста на Новата социална поезия, който се появи първоначално във фейсбук на датата 09.09.2016 и предизвика разнопосочни мнения, харесвания, отхвърляния, любов и омраза, но несъмнено успя да разбуни духовете на съвременната българска литература, които от доста време спяха тежък сън, резултат от самодоволството, в което тя съществуваше. Подреденият свят на йерархии и зависимости беше разклатен. Млади и не толкова млади автори подписаха Манифеста и той започна да събира все повече е повече съмишленици. Социалното, политическото отново се оказаха актуални. Авторите на Манифеста Владимир Сабоурин и Васил Прасков го завършват така: Новата социална поезия е нещо, което винаги ще се случва пред очите на всеки и е отворено за всички, които споделят нейните основания, принципи и апокалиптична страст.
Съвсем логично първата проява на Нова социална поезия, манифестирана на 09.09, да е литературно четене тъкмо на днешната дата 10 ноември под надслов „Край на мирния преход“. То ще се състои от 19.30 часа в клуб „Витамин Б“.
Още от категорията

Коледният концерт на вокална група "Смехоранчета" ще помогне на деца със синдром на Даун

Детската вокална група "Смехоранчета", ще има коледен концерт на 19 декември. Той е свързан с благотворителна кауза, каза в предаването "Нещо повече"  Галя Коджаманова – художествен ръководител  формацията: "Не него сме поканили дечица със синдром на Даун и ще подкрепим каузата и за създаване на център за обучение и забавление за такива деца...

публикувано на 12.11.18 в 19:12

15-и фестивал на модерния балет в Ерусалим е под българска звезда

Фестивалът на модерния балет се организира от центъра по танц „Шалем“ в сътрудничество на израелското министерство на културата и спорта и е част от световна верига за международни хореографски фестивали. По традиция фестивалът има конкурсна програма за хореографи, в която тази година има участници от 8 страни. В различните трупи, които ще се..

публикувано на 12.11.18 в 17:46

"Опит за летене" на Радичков отново е на сцената на Народния театър

"Опит за летене" на Йордан Радичков отново е на сцената на Народния театър – премиерите са утре и в сряда. Режисьор на постановката е Стоян Радев. В предаването "12+3" той обясни защо се е захванал с пиесата: "Аз съм гледал като ученик постановката на Младен Киселов. Нямам много ясен спомен за постановъчните му решения, но именно вдъхновението..

публикувано на 12.11.18 в 16:04

Ованес Торосян представя новия си моноспектакъл в Нощта на театрите

В очакване Нощта на театрите , която предстои на 17 ноември, Ованес Торосян подготвя премиера в Пловдив. Той ще изиграе новия си авторски моноспектакъл „Малкият Пучи“ на 13 ноември от 18.30 часа в пространството на „Bee Bop“, с вход свободен, като „подгряващо“ събитие за шестото издание на европейската инициатива. Представлението ще бъде част и от..

публикувано на 12.11.18 в 14:05
Фонтанът пред художествената галерия

Културни маршрути с палитрата на Майстора и плодородието на Кюстендил

Художествената галерия в Кюстендил е създадена през 1959 г. От 1972 г. тя обитава специално построената за целта модерна сграда. Галерията носи името на именития творец Владимир Димитров–Майстора . Галерията е включена сред Стоте национални туристически обекта на България, с основната и най-голяма колекция от уникални творби на художника, подредени в..

публикувано на 12.11.18 в 14:05
Част от корицата на книгата

Пълната версия на писмата на Ане Франк

Гостувалата наскоро у нас белгийска поетеса Мириам Ван хее сподели, че е водила децата си, когато са били около 13-14-годишни в музея на Ане Франк в Амстердам, за да разберат по-добре случилото се през Втората световна война и да осмислят написаното от връстничката си. „Дневникът на Ане Франк“ не престава да бъде четен от различни поколения през..

публикувано на 12.11.18 в 13:08

„Неежедневие“ на Дафина Моллова - в търсене на необикновеното в делничното

В търсене на необикновеното в делничното, работите от “Неежедневие” перифразират гледки, с които съзнанието ни е привикнало. Изложбата на Дафина Моллова ще бъде открита на 14 ноември в „Място 167“ , на ул.‘‘Раковски‘‘167. Старателно подбрани от дълги пътувания, това са илюстрации на “вече видяни” пространства, в които се прокрадва тяхната..

публикувано на 12.11.18 в 13:05