Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ян Егеланд: Последните запаси от храна пътуват към източната част на Алепо

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хуманитарните работници в източната част на Алепо разпределят днес последните доставки от храна, съобщи съветникът на ООН в Сирия Ян Егеланд.

Според докладите от източните части на града без допълнителни доставки обаче няма да има какво да се раздава следващата седмица, предупреди той:
Няма да има какво да се раздава следващата седмица, а има семейства, които са в нужда и от седмици са без храна.


Организацията вече е разпратила 4-степенен хуманитарен план на всички воюващи страни, обхващащ доставките на храна, медицинските принадлежности, евакуацията и достъпа на медицински работници. Самият Егеланд изрази надеждата, че ще бъде постигнато споразумение.

ООН се нуждае и очаква дипломацията по Сирийския въпрос от страна на Съединените щати да не прекъсне в идните месеци, особено след избирането на Доналд Тръмп за президент, посочи Егеланд.

Съветникът на специалния пратеник на ООН в Сирия обясни пред репортери в Женева, че е останал с впечатление, че руската страна е готова да продължи организираното прекратяване на огъня над Алепо:
Ние все още сме в контакт с руските дипломати и военни, като по мое впечатление те искат прекратяване на въздушните операции, както и че активно са "за" хуманитарни инициативи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени