Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илия Кузманов: Дисбалансът в бюджет 2017 е явен и е в полза на военните

Илия Кузманов
Снимка: БГНЕС

Мигрантският поток и опасността от тероризъм не фигурират в така представения проектобюджет на държавата за 2017 година. Искаме минимум 20% увеличение на реалния бюджет на МВР. Това заяви заместник-председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Илия Кузманов в интервю за предаването "Преди всички". От предвиденото увеличение за сектор "Сигурност" в размер на 825 милиона лева, над 700 милиона отиват в Министерството на отбраната, подчерта Кузманов и допълни:

Тези пари ще отидат за осигуровки и няма да преодолеят техническото изоставане на МВР от реалностите. Дисбалансът в този бюджет е много явен и той е в полза на Министерството на отбраната. 

Реформа няма. Законът за МВР урежда вътрешни отношения и не води до онова, което искат гражданите – повече и по-мотивирани полицаи на улицата, каза още Илия Кузманов, определяйки ситуацията като остра.

Остава протестната готовност, обявена от Синдикалната федерация на служителите в МВР, ако до идната сряда ръководството на МВР не предприеме действия по исканията. Сега според синдикалистите то действа мудно или некомпетентно.

От синдиката ще настояват по поставените от тях проблеми ръководството на вътрешното ведомство да излезе с решение в рамките на не повече от 10 дни. Сред въпросите, които според служителите не търпят отлагане, са тези за извънредния труд и униформите. Синдикатът излиза с предложение да отпаднат обществените поръчки и да се премине към магазинно обслужване, както се предоставят дрехите в МО и както по думите на Кузманов е в цяла Европа. 

В навечерието на зимния сезон на границата още няма дърва, не е решен и проблемът с транспорта, алармира още Илия Кузманов.

Интервюто на Таня Величкова с Илия Кузманов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна