Eмисия новини
от 03.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Калин Славов: Има сигнали за купуване на гласове и за организационни нарушения

| обновено на 13.11.16 в 19:15
Снимка: БГНЕСАсоциация "Прозрачност без граници" работи с повече от 25 организации на терен и над 100 наблюдатели. Калин Славов, изпълнителен директор на Асоциация "Прозрачност без граници":

Структурата на сигналите, които получаваме, е нетипична. Изключително, в рамките на последните часове, се увеличиха данните за неправомерна агитация - повече от 23% от всички сигнали, които имаме. Трябва да се посочи, че тя се извършва много често от лица, които имат силни властови позиции на местно ниво, като кметове, общински съветници, и е под формата на организиран натиск върху избирателите - т.е. надхвърля общото ни разбиране за незаконна агитация.

Най много са сигналите за такава агитация  от Сливен – 5, следвани от Видин и Кърджали. Много често става въпрос за купуване на гласове на чисто битово ниво – 10 -20 лв. или хранителни продукти, предават наблюдателите.

Секционните избирателни комисии отново държат първенството с действията си по отношение на организационните нарушения – повече от половината от сигналните, които са постъпили за деня, уточни Калин Славов и допълни:

Често са свързани с разтваряне на бюлетината, пусната в избирателната кутия, отново предварително откъснати бюлетини, които се дават на гласоподавателите. Имаме и съобщения за незаконна агитация от страна на кметове, общински съветници. Имаме и два сигнала, които са постъпили до РИК за купуване на гласове. Става въпрос са спорадични случаи – по 20 лева, в Сливенско и Кърджали.

Славов каза още, че в малките населени места в рамките на седмицата между двата тура, е провеждана агитация:

Тя е била в посока, че ще бъдат ограничени различни плащания, права на граждани, ако не бъде подкрепен един или друг кандидат – това отново от представители на местната власт, които безспорно имат много силен авторитет по малките населени места. В тази посока има сигнали.

Наблюдателите на Асоциация "Прозрачност без граници" наблюдават всички категории на нарушения, подчерта Славов.

Подробности за работата на наблюдателите можете да чуете в звуковите файлове.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.