Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Манолов: Печелившата политика би била Плевнелиев да протака консултациите преди определянето на служебния кабинет

Димитър Манолов
Снимка: БГНЕС

Приходите в Бюджет 2017 са сериозно подценени. В този смисъл той не е застрашен от продънване. Разбира се, останаха някои неща недооправени, които биха могли да бъдат поправени сега. Друг е въпросът дали ще има желание, дали ще има енергия за всички тези неща. Това каза за предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, който също изрази опасение, че държавата ще блокира  в краткосрочен план преди предсрочните избори:

Хубавото и успокояващото в този случай е, че държавата се намира във възходящ ред. Така че могат, по този ред, някои неща да бъдат компенсирани.

Манолов отчете, че синдикатът ще призове депутатите да приемат Бюджет за 2017 година

Ние сме си мислили по този въпрос, макар и да си представяме пътя малко по-различен, но във всеки случай, разбира се, че ще настояваме да се стегнат, макар че там не знаеш към кого да се обърнеш и като цяло това, което се случва в момента, как да кажа, поне видимата му страна, не показва нищо рационално.

Относно опасенията, че ГЕРБ ще изтегли проектобюджета си за 2017 г., набрали популярност днес, Манолов коментира:

Не мисля, че има законова възможност да бъде изтеглен Бюджетът, но не е това най-важното. По-важното е, че може пък здравият разум да взема връх над емоциите. Друг е въпросът, че и процедурата обикновено се управлява и доминира от министъра на финансите, пък министрите на финансите, и този в това число, имат такъв здрав и прагматичен подход към тези неща.

Според лидера на "Подкрепа" президентът Плевнелиев трябва да остави на  наследника си Румен Радев да определи служебния кабинет.

Това е една от възможностите, според мен, по-лошата е отсега да се определи служебен кабинет, какъвто и да бъде той дотолкова, доколкото служебните кабинети не са в състояние да генерират толкова енергия, и обществена, и персонална. Според мен печелившата политика в този случай би била Плевнелиев максимално да протака консултациите по цялата процедура преди определянето на служебния кабинет. Той има това право по закон. Може да ги протака два месеца. Той има преклузивен срок само за връчването на първия мандат, от там нататък има достатъчно много време, за да може да протака тази процедура. Ако партиите малко да му помогнат, това е абсолютно постижима задача, така че да остане решението за следващия президент, за новоизбрания.


Интервюто на Диана Янкулова с Димитър Манолов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна