Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руският министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев е бил задържан с подкуп

| обновено на 15.11.16 в 18:49
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев е бил задържан с подкуп. Той е заподозрян, че е изнудвал представители на "Роснефт". От следствените органи обявиха, че Улюкаев е бил следен в течение на няколко месеца, като е бил подслушван телефонът му. 

Прессекретарят на следствената служба Светлана Петренко заяви, че полицията е подслушвала телефона на Улюкаев от лятото на тази година. При разговорите му с представителите на "Роснефт" за приватизацията на "Башнефт" са звучали заплахи. При задържането си Улюкаев се опита да позвъни на покровители, но напразно, добави още тя.

Според следствието Улюкаев е получил два милиона долара, за да даде положителна оценка от страна на министерството на икономическото развитие, което да позволи на "Роснефт" да получи контролния пакет акции на "Башнефт". От "Роснефт" коментираха, че всъщност сделката с приватизацията на 50% дял от "Башнефт" е чиста и няма нищо съмнително, но анализатори в икономическата област твърдят, че арестът на министър Улюкаев е удар по лобито на всесилния ръководител на "Роснефт" Игор Сечин.

Говорителят на Кремъл обяви, че президентът Путин е бил в течение на специалната операция през цялото време.  Путин и премиерът  Медведев са обсъдили ареста на министъра на икономическото развитие.

Междувременно РИА "Новости" съобщи, че Улюкаев, не се е признал за виновен в съда за получаването на подкуп. Той е изразил готовност да сътрудничи на разследването, защото само установяването на истината може да защити репутацията и доброто му име.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна