Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В кампанията "Рано ми е" обучават тийнейджъри за превенция на ранните бременности и бракове

Снимка: БГНЕС

Ранното отпадане от училище и ранните бракове са във фокуса на националната кампания "Рано ми е", която се провежда в шест български града – Пловдив, Велико Търново, Смолян, Ямбол, Свиленград, Ловеч и Перник.

Гергана Куцева от Българския фонд на жените разказа пред "Хоризонт", че кампанията е насочена предимно към момичета, но при ранните бременности има двама партньори, еднакво отговорни за последствията. Тя опроверга твърденията, че ранните бракове се свързват категорично само с ромската общност:

Факт е, че има такава културна специфика, но подобен тип патриархално отношение съществува и сред българите. В много населени места се предпочитат такива ранни бракове, по различни причини – икономически и културни. Всичко това води до трудна реализация на пазара на труда, до икономическа зависимост на жените, до насилие, основано върху тази принуда и зависимост.

Куцева цитира стряскаща статистика, според която под 21% от младежите в България имат достъп до здравно и сексуално образование в училище, като след България се нареждат само Чехия и Литва. Тя допълни, че оценката на сексуалната грамотност също пада, а страната ни е първа в Европа заедно с Русия и Украйна по брой на ранните бременности и на абортите във възрастта 15-19 години.

Представители на младежки организации от шестте града са били обучени и поощрени да направят микрокампании в техните населени места, като предадат вече наученото на други свои връстници и да ги ограмотят за полово предаваните инфекции, СПИН и предпазването от нежелана бременност. Използвани са интерактивни игри и флашмоб, младежите са били активни и са проявили сериозен интерес към кампанията, обясни още Гергана Куцева.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени