Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НЦЗПБ изготви брошура за съвременните принципи на антибиотичните терапии

Снимка: БГНЕС

80 на сто от антибиотиците у нас се прилагат още в доболничната помощ. В нова образователна брошура за личните лекари има съвет да не се предписват антибиотици при респираторни заболявания.

Във връзка със Световната седмица на отговорното прилагане на антибиотиците от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) са изготвили брошура за съвременните принципи на антибиотичните терапии. Доц. Иван Иванов, микробиолог в Центъра, обясни:

По отношение на антибиотичната резистентност България се намира на едно средно ниво, но за определени видове антибиотици заемаме водещо място. Това са основно антибиотици, които се използват в болниците. Те са много евтини и мнозина лекари в болниците прибягват до тях необосновано и без индикации.

Според СЗО в Европа инфекциите, получени в болница, дават допълнителни 16 милиона дни престой за пациентите, а преките финансови загуби заради инфекции, причинени от антибиотична резистентност, са в размер на 7 милиарда евро, каза доц. Михаил Околийски, представител на Световната здравна организация за България:

37 хиляди смъртни случая са причинени директно от антимикролната резистентност.

Още по темата чуйте в репортажа на Г.Хрисчева, излъчен в предаването "Хоризонт за вас".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна