Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светът се подготвя за борба с климатичните промени дори без САЩ

Снимка: БТА

Световната конференция за климата в Маракеш завършва днес с уверението, че преминаването към чиста енергия е необратимо. Форумът обаче беше белязан от страховете, че новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп няма да спазва договореностите в Парижкото споразумение за борба с климатичните промени.

Министрите от 196-те страни на форума в Мароко приеха вчера официална декларация, в която призоваха за политически ангажимент на най-високо ниво за борба с климатичните промени. Климатът ни се затопля с тревожна и безпрецедентна скорост и имаме спешно задължение да реагираме, пише в изявлението, което делегатите на конференцията аплодираха, изправени на крака. В документа богатите държави потвърждават целта си до 2020 г. да бъдат събрани 100 милиарда долара, както от държавни, така и от частни източници, за да се помогне на развиващите се страни.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова всеки да се включи в прилагането на Парижкото споразумение за климата както на местно, така и на глобално ниво, в частния сектор и гражданското общество. Бан се надява също, че новоизбраният американски президент Доналд Тръмп няма да обърне гръб на климатичните проблеми.

Сигурен съм, че ще разбере, ще се вслуша и ще преоцени коментарите си по време на кампанията, каза Бан.

По време на предизборната си кампания Тръмп многократно заявяваше, че смята глобалното затопляне за измама и че иска да съживи американската газова и въгледобивна промишленост.

Американският държавен секретар Джон Кери, който положи активни дипломатически усилия за подписване на Парижкото споразумение, заяви: Никой няма право да взима решения, които засягат милиарди хора, само на основата на идеология или без правилната информация.

Европейският съюз също се надява, че Съединените щати продължат да участва в борбата с климатичните промени. Еврокомисарят за климата Мигел Ариас Канете обясни: Имаме нужда Съединените щати да участват и ще положим всички усилия, за да се включат и да ги убедим, че това е политика, от която печелят всички.

Парижкото споразумение за климата влезе в сила на 4-и ноември и включилите се страни заявиха, че ще работят по прилагането му независимо от резултата от изборите в Съединените щати. Освен това процесът по излизане от пакта би отнел около 4 години, колкото ще бъде и мандатът на Тръмп като държавен глава.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна