Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гл. комисар Христо Терзийски: Обстановката в лагера в Харманли в момента е спокойна

| обновено на 24.11.16 в 17:05
Гл. комисар Христо Терзийски
Снимка: БГНЕС

Жандармерия от Бургас и Кърджали е изпратена в Центъра за бежанци в Харманли. Това съобщи пред "Хоризонт" главен комисар Христо Терзийски - началник на Главна дирекция "Национална полиция". Той уточни ,че обстановката в момента в лагера е спокойна, но напрежението сред мигрантите остава. Разбунтувалите се по-рано днес бежанци са основно от Афганистан, твърди комисар Терзийски:

Към настоящия момент на територията на бежанския център в град Харманли ситуацията е спокойна. Преди обяд в районното управление в Харманли и в Областна дирекция на МВР в Хасково е получен сигнал за нарушаване на обществения ред на територията на центъра. Изпратени са полицейски сили, наличните, които са били на разположение от Районното управление в Харманли и от части на жандармерията и към настоящия момент ситуацията е спокойна. Няма пострадали служители на МВР. Няма сериозно повредена техника. Основно обитателите на центъра са от афганистански произход, а точният брой към настоящия момент не мога да кажа.Над 2 000 са обитателите на центъра, но за това по-конкретни данни могат да дадат колегите от Агенцията по бежанците. 

На място е и директорът на Областната дирекция на МВР господин Цанков, така че ще предприемем всички действия и ще използваме всички ресурси, за да не допуснем грубо нарушаване на обществения ред или някакви тежки произшествия, допълни Терзийски. По данни на колегите, основните искания на обитателите на центъра са преминаването на стария режим, свободен за напускане на центъра и осигуряване на достъп и път към Западна Европа. Колеги са командировани от съседните районни управления на Харманли, тоест от района на Областна дирекция-Хасково, а допълнителни сили имаме от жандармерия от Зонално жандармерийско управление-Бургас и Кърджали.

На въпрос дали ще останат тези подразделения в лагера в Харманли, началникът на Главна дирекция "Национална полиция" отговори:

Ще предприемем всички действия по наша преценка, съобразно оперативната обстановка. Ако е необходимо, можем да увеличим полицейските сили, ако не е нужно, може да ги редуцираме. Така че ще се съобразим със ситуацията, а и с вижданията на колегите от Агенцията по бежанците, тъй като там те са административните, компетентни служби, които следва да въвеждат ред на територията на центъра заедно с наетите фирми за охрана. В момента ситуацията е спокойна, но динамична. Затова към настоящия момент казвам, че няма някаква сериозна ситуация от гледна точка на запазване на обществения ред. Има напрежение, но е овладяно и към настоящия момент ситуацията е спокойна, а пък ние предприемаме абсолютно всички действия, изпращаме служители, така че при необходимост да действаме безкомпромисно. Колегите са подготвени, обучени, а вече и оборудвани с необходимата полицейска техника и защитни средства, а също и средства за неутрализиране на агресивно поведение.


От звуковия файл може да чуете репортерското свидетелство на Дора Атанасова, както и разказите и позициите на Николай Георгиев, който е лидер на местната организация на ВМРО и е свидетел на събитията, както и на Динко от Ямбол, който стана известен като "ловеца на мигранти".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна