Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петя Първанова: Напрежението в бежанския лагер в Харманли е изкуствено създадено

Първанова смята, че исканията на обществото центърът да бъде от затворен тип, са неизпълними

| обновено на 24.11.16 в 17:32
Петя Първанова
Снимка: БГНЕС


Председателят на Агенцията за бежанците Петя Първанова заяви, че напрежението в бежанския лагер в Харманли е изкуствено създадено след информация в медиите за епидемия. 

Пред "Хоризонт" тя обясни, че лагерът не е под карантина, въпреки че в понеделник здравните власти наложиха тази мярка: 

Това не е карантина по своята същност, защото лицата се движат свободно на 175 декара. Те не са изолирани. Това е мярка, за да се намали напрежението сред населението и за да се извърши скрининг при условия, които дават възможност на специалисти да проверят всички - и здрави, и такива, които имат оплаквания, и такива, които са в процедура на лечение - посочи Петя Първанова.


Председателят на ДАБ потвърди, че в основата на вълненията, избухнали в центъра в Харманли, стоят лица от Афганистан. Първанова съобщи, че в момента в лагера работят 110 служители на Агенцията за бежанците и 55 охранители от частна фирма, като има и полицейски сили. Мигрантите в момента са около 3 хиляди - 3 004 или 3 007, каза Първанова

 
Петя Първанова смята, че исканията на обществото центърът да бъде от затворен тип, са неизпълними. В ефира на предаването "Нещо повече" тя призова за повече разбиране:

Аз много искам да проявим разбиране и към тези хора, които са вътре, защото освен тези, които протестират, има и семейства, има деца, и ние трябва да проявим и човещина, освен единствено и само да бъдем водени от това какво точно се случва, дали то представлява някакъв интерес за голяма или малка група хора, а действително да изпълняваме ангажиментите си. 
Защото, когато България - преди още да се присъедини към Европейския съюз, на всички беше известно, че политиката в областта на убежищата е хоризонтална политика. Това е политика, която спазват всички държави, защото има международно-правни актове, които ние трябва да изпълняваме, има конвенции, към които държавата се е присъединила и всичките тези искания за центрове от затворен тип, това е нещо, което е неизпълнимо и не трябва да бъдем манипулирани.

Цялото интервю с Петя Първанова може да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна