Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карлсен изравни резултата в мача за световната титла

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Норвежецът Магнус Карлсен спечели с белите фигури срещу руснака Сергей Карякин в десетата партия от двубоя за световната титла по шахмат, с което изравни резултата при 5:5 точки.

Партията в Ню Йорк продължи около шест часа и половина, а 11-ата е насрочена за събота и в нея руският гросмайстор ще бъде с белите фигури.

След седем поредни ремита Карякин спечели с черните фигури в осмата партия, но Карлсен отговори четири дни по-късно, след като принуди съперника си да се предаде на 75-ия ход. Краен победител на турнира с награден фонд 1 милион евро и световен шампион ще бъде шахматистът, който пръв спечели 6.5 точки. При равенство след 12-те редовни партии двамата ще играят тайбрек.

Чувствам умора, но и радост от победата. Снощи не спах особено добре. Добре е, че ще имаме ден почивка преди последните две партии, каза Карлсен за норвежката телевизия NRK.

Карякин пък заяви за dagbladet.no:

Карлсен игра добре и ми създаде много проблеми. Успя да ме постави в цайтнот и аз допуснах ужасна грешка. Наистина ситуацията беше много сложна и трудно можех да изляза от нея. Партията беше много интересна и видяхте прекрасни решения и от двама ни. Загубите се случват.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна