Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавите от Вишеградската четворка не искат да приемат повече мигранти

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Вишеградската четворка предлага "гъвкава солидарност” при решаването на бежанския проблем, заяви в специално интервю за "Събота 150” Томаш Нуги. Той е експерт по сигурност в братиславския институт по политически науки ГЛОБСЕК. В момента Словакия е ротационен председател на Европейския съюз и именно тази седмица бе представена идеята за създаването на център по миграция:

Когато започна бежанската криза имахме малко по-различно мнение за това как трябва да я овладеем. От тогава досега обаче видяхме, че и Западна Европа промени първоначалното си мнение по въпроса. Германия започна да обръща все повече внимание на сигурността и граничния контрол. Заедно с това обаче заявява желанието си да се действа заедно, да сме солидарни при решаването на кризата. Очевидно е, че след като върху правителствата се оказва натиск да не приемат огромен брой нови бежанци, те сами търсят решение на проблема. Създаването на този център е именно такова смилено предложение. Това е друго ниво на подкрепа, което Европа може да даде дори по отношение на финансирането, опазването на бреговете и други подобни дейности. Това е политика на "гъвкава солидарност”.

По време на словашкото председателство на ЕС, четирите държави от групата, Полша, Чехия, Унгария и Словакия, представиха идея за създаването на център по миграция:
Една от целите на тази идея е да покажем, че сме конструктивни и че освен да критикуваме имаме капацитет да предлагаме решения. Не съм убеден, доколко този център реално ще проработи, но той е част от стратегическата комуникация между страните от Централна Европа и останалите европейски държави.

Цялото интервю с Томаш Нуги можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени