Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

18 от обвинените за размириците в Харманли мигранти остават в ареста

| обновено на 28.11.16 в 21:03
Част от оставените в ареста мигранти от съда в Харманли
Снимка: Дора Атанасова

Харманлийският районен съд наложи на 18 мигранти, обвинени в участие в бунта и погромите в бежанския лагер в Харманли  постоянна мярка "задържане под стража". Сред задържаните са и трима непълнолетни.

Служебните защитници поискаха от съда по-лека мярка – "домашен арест", която да се изтърпява в лагера. Съдът обаче не уважи искането им с мотива, че участниците в размириците в лагера са проявили изключителна наглост, цинизъм и дързост, като са се противопоставили на орган на властта.

Според прокурор Маргарит Стоилов на 18-те погромаджии предстои повдигане на нови обвинения – за нанасяне на телесни повреди на полицаи и за унищожаване на държавно имущество.
В залата бяха посочени и двамата  подбудители на бунта в лагера - Идрис Бабакархел  и Абдул Малек. Въпреки че пред магистратите, чужденците обясниха, че са били извеждани насила от помещенията, съдия Минка Китова ги остави в ареста:
Това са действия, които са особено нагли и безсрамни. Те грубо нарушават нравствените принципи и чувства на гражданите, както и създават възмущение сред обществото, защото се нарушават нормите на приличие. Налице е изключителна дързост, когато в много груба форма се засягат интересите на обществото.

Води се разследване и за пострадали мигранти, като е възможно прокуратурата да повдигне обвинения срещу полицаи за погромите в мигрантския център.

СнимкаИма достатъчно доказателства за вземане мярка на тези 18, които са внесени. Ще има нови обвинения за пострадалите полицейски служители, обясни по-рано през деня за "Хоризонт" прокурор Стоилов, който беше обвинител по всички дела.

Повдигнато е обвинение, за което се предвижда наказание до 5 години лишаване от свобода, което по смисъла на член 93, точка 7, не е тежко умишлено престъпление и не се налага вземане на най-тежката мярка "задържане под стража",  коментира преди заседанието в съда адвокатът на обвиняемите Галина Славова.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна