Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекари: В мигрантския център в Харманли няма огнища на епидемии и инфекции

| обновено на 28.11.16 в 15:14
Снимка: БГНЕС


Лекари потвърдиха пред "Хоризонт", че в мигрантския център в Харманли няма огнища на епидемии и инфекции. Медиците от Александровската болница са прегледали 150 души през двата почивни дни. Преобладават хроничните заболявания, които трябва да се следят.

В лагера обаче няма лекари-специалисти и оборудван медицински пункт, каза за „Хоризонт“ микробиологът доц. Цветан Велитов:

Добре би било там да има добре оборудван медицински пункт, с обособени един или два кабинета, по-добре два, защото децата трябва да са в отделен кабинет. Задължително да има манипулационна, трябва да има превързочна, трябва да има спешни шкафове, трябва да има и стационар, т. нар. "медицински пункт със стационар". Върху такива хора, които са лекувани в болница и изписани, в лагера трябва да има медицински контрол в първите дни.

При 3-4 процента от прегледаните, предимно сред афганистанците, е установено кожно заболяване, причинено от лоша лична хигиена, каза доц. Димитър Буланов, коремен хирург от Александровска болница:

Кожни заболявания, преди всичко пиодермии и то от липса на хигиена, въпреки че условията в лагера бяха добри. Има постоянна топла вода, раздават се миещи препарати, но липсва хигиена при част от мигрантите и оттам са се появили и възпаленията на кожата. Въобще не е заразна.

Още по темата чуйте в репортажа на Гергана Хрисчева за предаването "12+3".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна