Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доларът си поема дъх след силното триседмично възходящо рали

Щатският долар парира част от солидните си печалби на валутните пазари, които бяха факт след изненадващата победа на Доналд Тръмп в американската президентска надпревара. Очакванията, че новата администрация на Белия Дом ще намали данъците и ще повиши рязко държавните разходи за инфраструктура, което от своя страна ще доведе до по-силно повишение на инфлацията и до по-агресивна политика на Фед за вдигане на лихвите, провокираха силно поскъпване на залените пари. Само в рамките на по-малко от три седмици от победата на Тръмп на президентските изборите в САЩ, доларът успя да поскъпне с повече от 4%, като миналия четвъртък (24-ти ноември) неговият индекс спрямо останалите шест основни валути поскъпна до 14-годишен връх от 102,5 пункта.

В петък последва известно отстъпление, което продължава и през днешната търговия, като доларовият индекс се понижи от неговия 14-годишен връх с близо 1% обратно към 101,37 пункта. Според участници на валутните пазари това се дължи преди всичко на частично прибиране на печалби от "дългите" доларови позиции, отворени след изборната победа на Тръмп на 8-и ноември, с оглед наближаването на края на месец и преди серия важни икономически данни от САЩ, в т.ч. втората оценка на БВП за третото тримесечие (във вторник), индексът ISM за промишлената активност през ноември (в четвъртък) и важният ноемврийски доклад за състоянието на трудовия пазар и за новито на безработица (в петък). В сряда се очаква и важното заседание на ОПЕК, както и поредната "Бежова книга" на Фед за икономическото развитие на САЩ през последните няколко седмици.

Отстъплението на долара от неговите многогодишни върхове, достигнати през миналата седмица, се дължи отчасти и на слабо понижение на доходността на американските държавни облигации. Днес доходността на 10-годишните книжа се понижава към 2,323%, след като 24-ти ноември тя удари 16-месечен връх от 2,417%.

Според някои анализатори и търговци, резкият спад на петролните цени в петък с над 3% и тяхното първоначално днешно понижение с още над 1% също са допринесели са временната слабост на американската валута. Притесненията, че евентуален провал на срещата на ОПЕК на 30-ти ноември може да провокира срив на петролните цени обратно към нива между 30 и 35 долара за барел, биха отслабили очакванията за по-рязко повишение на инфлацията в САЩ и респективно за по-агресивен цикъл на затягане (повишение) на федералната фондова лихва от страна на Фед. Именно тези разсъждения се сочат като още една от причините за малко по-слабото представяне на долара от петък насам.

По-рано през днешната търговия доларът се понижи за кратко към 111,36 йени, отстъпвайки от 8-месечни връх от 113,89 йени, достигнат на 25-ти ноември и падна за кратко до 6-дневно дъно от 1,0079 швейцарски франка. В същото време еврото поскъпна до 11-дневен връх от 1,0685 долара, отчасти благодарение на неговите обичайни за края на всеки месец покупки спрямо британската лира от страна на Бундесбанк. Еврото отскочи до 5-дневен връх от 0,8565 паунда, след като миналия четвъртък удари двуседмично дъно около 0,8460 нивото.

През следобедната европейска търговия обаче петролът обърна първоначалната си негативна посока и вече нараства с 1,8%, след като Ирак обяви, че ще си сътрудничи с останалите членове на ОПЕК за постигането на споразумение, което да е приемливо за всички. Това от своя страна сякаш съживи проинфлационните очаквания в САЩ и подкрепи щатския долар, като той заличи почти напълно днешните си загуби спрямо останалите основни валути. Зелените пари вече се търгуват около 112,60 йени и около 1,0166 швейцарски франка, докато еврото върна рязко от 11-дневни връх около 1,0685 долара и вече се търгува в рамките на деня със слабо понижение към 1,0564 долара с поглед обратно към важното дъно от 24-ти ноември около 1,0518 долара - най-ниско ниво от неговите важни бивши многогодишни дъна от март 2015-а година около 1,0460 областта.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна