Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За хората с увреждания

БНР Новини
Сцена от пиеса „Сливи за смет“ в изпълнение на младежите от Дневния център за възрастни с увреждания от гр. Плевен.
Снимка: Архив на фондация „Жени човешки ресурси“

На 3 декември светът за пореден път ще отбележи Международния ден на хората с увреждания. Той беше определен за такъв от Генералната асамблея на ООН преди 24 години, а целта продължава да е същата – да насочва вниманието на политиците и обществените институции към техните проблеми, към предприемане на политики и действия за подобряване на архитектурната среда, към общодостъпно образование и пълноценно включване в пазара на труда.
Затова цялото предаване „Познати и непознати“ от 28 ноември 2016 г. беше посветено на хората с увреждания.
Гост в студиото беше Рени Монова, председател на фондация „Жени човешки ресурси“. Фондацията от 6 години насам организира в Централния военен клуб благотворителна вечер, посветена на хората с увреждания. На тази вечер (24 ноември) младежите от Дневния център за възрастни с увреждания от гр. Плевен поставиха пиеса по българската народна приказка „Сливи за смет“. Как е започнал дейността си Центърът, как младежите развиват талантите си и какво е за тях публиката – за това си говорихме с тях.
В предаването разказахме и за новите технологии в помощ на хората с увреден слух и зрение, а от Ева Жечева, зам.-директор на дирекция „Национален превантивен механизъм“ при омбудсмана на Републиката, научихме кои са акцентите в организираната от Мая Манолова обществена дискусия по проблемите на децата с увреждания.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени